etusivulle
 

Sivustoon on linkitetty
Adobe pdf-tiedostoja.
Päivitä tarvittaessa
reader-ohjelmasi:
Adobe Acrobat Reader

Tulipalo on aina ympäristöriski 984
Tulipalo aiheuttaa aina arvaamattomia ja hallitsemattomia tilanteita niin palokohteessa kuin sen ympäristössäkin. Vaikka tulipalo saadaankin hallintaan ja sammutetuksi, syntyy haittoja savusta, kuumuudesta, tuhkasta, sammutusaineista ja -menetelmistä.

Erityisesti kaatopaikkojen tulipalot ovat usein pitkäkestoisia, toistuvia ja vaikeasti sammutettavia ja siten niistä aiheutuvat haitat vaikuttavat laajasti ympäristöön ja myös kaatopaikan rakenteisiin.
984
"Jätekuorma syttyi teollisuushallissa Myllypurossa" 1285
Radio 957 21.08.2009, Nettiuutiset

"Teollisuushalliin lastattu jäte syttyi tuleen eilen illansuussa Tampereen Myllypurossa. Savua syntyi runsaasti, mutta kukaan ei loukkaantunut palossa. Rakennus ei ollut varsinaisesti syttymisvaarassa, vaikka savu ja kuumuus vaurioittivat sitä.

Purkutöitä tekevä yritys käyttää 500-neliöistä hallia rakennus- ja energiajätteen vastaanottoasemana. Uusi jätekuorma oli tuotu halliin puolisen tuntia ennen palon syttymistä. Kipinä tai muu palonlähde on todennäköisesti ollut jätekuormassa.

Palokunta joutui purkamaan osan peltirakenteisen teollisuushallin seinästä, jotta paloa päästiin sammuttamaan.""500 neliön teollisuushalli paloi Tampereen Myllypurossa"

Aamulehti 20.08. - 23:34, Nettilehden uutiset

"500 neliömetrin teollisuushalli paloi torstaina illalla Tampereen Myllypurossa Joentaustankadulla. Kyseessä on siirtokuormausasema, johon tuodaan rakennusjätettä lajiteltavaksi. Palo sai alkunsa suurista jätekasoista hallin sisältä.

Sammutustyöt lopetettiin kello 23 aikaan illalla. Silloin kaikki palopesäkkeet, eli jätekasat, oli saatu raivattua. Yöllä rakennuksesta ei noussut enää savua. Palokunta vahtii palopaikkaa läpi yön.

Palossa on syntyi erittäin runsaasti savua. Palomestarin mukaan savu ei koskaan ole terveellistä, mutta rakennusjäte ei aiheuta myöskään erityistä vaaraa ympäristölle.

Tämän hetkisen epäilyksen mukaan palo on voinut saada alkunsa jostain halliin tuodusta jätekuormasta.

Hallin omistavan Toivonen yhtiöiden toimitusjohtaja Antero Toivonen arvioi, että tulipalon vahingot ovat noin 40 000-50 000 euroa. Vaikka halli kärsi palossa pahoja vahinkoja, aiotaan se korjata."
1285
1285

"Jätteenkäsittelykone paloi Tampereella" 1134
Aamulehti 13.05.2008, Nettilehden uutiset

"Jätteenkäsittelylaitoksen jätteenkäsittelykone syttyi palamaan teollisuushallissa Tampereen Tauskonkadulla tiistai-iltapäivänä.

Kukaan ei loukkaantunut palossa, mutta roihu aiheutti paljon savua halliin. Kone vahingoittui tulipalossa.

Vahinkojen suuruus ei ole vielä tiedossa. Palokunta tuulettaa parhaillaan teollisuushallia."
1134
1134
"Jätepalo tuprutti myrkyllistä savua kylään Karttulassa" 1130
Helsingin Sanomat, 12.5.2008

Kierrätyslaitoksella syttynyt tulipalo tuprutti myrkyllistä savua asutuksen keskelle Karttulassa Pohjois-Savossa.

Laitoksen pihalle varastoitu muovijäte syttyi tuleen sunnuntaina iltapäivällä kello kahden jälkeen.

Pohjois-Savon pelastuslaitos varoitti viereisen Airakselan kylän asukkaita paksusta savusta ja neuvoi sulkemaan ovet sekä ikkunat. Savu voi aiheuttaa ärsytystä ja muita terveyshaittoja.

Palo saatiin hallintaan kello neljän maissa. Pelastuslaitos ei ollut vielä sunnuntaina selvillä palon syttymissyystä. 1130
1130
"Tarastenjärven kaatopaikalla syttyi tulipalo" 980
Aamulehti 13.5.2007, Nettilehden uutiset

Alle kuukausi edellisestä tulipalosta Tarastenjärven kaatopaikalla palaa taas.
Äitienpäivän iltana 13.5.2007 Aamulehti uutisoi:

"Tarastejärven jätteenkäsittelykeskuksessa Tampereella syttyi tulipalo sunnuntaina noin kello seitsemältä illalla. Kaksi Tampereen aluepelastuslaitoksen yksikköä oli puoli kahdeksalta sammuttamassa paloa. Päivystävän palomestarin mukaan palo ei ole kovin laaja.

Tuli voi kuitenkin kyteä jätteissä jopa useita päiviä.Palon syttymissyytä ei vielä tiedetä.980
980
"Rovaniemen kaatopaikalla syttyi tulipalo" 991
Iltasanomat 29.5.2007

"Rovaniemen Kuusiselän kaatopaikka on syttynyt tuleen. Lapin pelastuslaitoksen mukaan kaatopaikalla palaa noin 150x150 metrin alue. Kaatopaikalla olleet työkoneet on saatu suojeltua tulelta.

Palon syttymissyytä ei tiedetä.

Pelastuslaitoksen arvion mukaan sammutustyöt jatkuvat läpi yön."991
991
Rakennusjätteen käsittelyn turvallisuus- ympäristöriskit eivät todellakaan ole arvailujen varassa:

Vipun kommentti alla olevan uutisen pohjalta:
Suomen Rakennusjäte Oy:n Turussa Kuparikatu 13:ssa toimivan Lajittelu- ja Kierrätyskeskuksen voimassa olevan ympäristöluvan (Turun kaupungin ympäristönsuojelulautakunta 29.9.1999) mukaan kyseisen toimipisteen kapasiteetti on:

"rakennus- ja sen kaltaisen jätteen vastaanottoon, käsittelyyn ja kierrätykseen ohjaamiseen
enintään 10 000 tonnia vuodessa."
---
Toivonen Yhtiöt Oy esittää Vironvuorille käsiteltäväksi 190 000 tonnia vuodessa, siis lähes 20-kertaisesti Turun toistuvasti palo-ongelmaiseen jätemäärään verrattuna.

"Kytevä rakennusjätekasa harmittaa asukkaita ja viranomaisia Turussa"

Helsingin Sanomat 21.4.2007

"Turun Saramäessä jatkuvasti kytevä rakennusjätekasa harmittaa paikallisia asukkaita sekä viranomaisia. Perjantaina tehtiin päätös 5 000 tonnin suuruisen savuavan jätekasan purkamisesta.
...
Jo pari viikkoa savunneen ja ympäristöön hajuja levittäneen jätekasan siirrosta sovittiin Suomen rakennusjäte Oy:n, vakuutusyhtiön ja viranomaisten kesken
Metsäteollisuudelle tarkoitettua, lähinnä puuhakkeesta sekä pahvin- ja muovinpaloista koostuvaa rouhepolttoainetta ei ole yrityksistä huolimatta saatu parin viikon takaisen tulipalon jälkeen pysyvästi sammumaan.
...
Rakennusjätteiden lajittelu ja kierrätys on toimintaa, jota kukaan ei tunnu haluavan naapurikseen, kun lisäksi on olemassa myös selvä tulipaloriski.
Nykyisen jätevaraston läheisen omakotialueen asukkaita on viime viikot kiusannut erityisesti palavan jätteen haju.

...
Valituksessa uuden sijoituspaikan lähiasukkaat ja yritykset katsovat, että lajittelemattomissa jätteissä alueelle tulisi myös ongelmajätteitä kuten asbestia. Jätevuoret olisivat lisäksi niin korkeita, että niistä olisi maisemahaittaa. Tuuli levittäisi irtoroskaa ympäristöön ja laitoksen ympärivuotinen toiminta aiheuttaisi myös melua ja lisäisi liikennettä."


"Turun Saramäessä Suomen Rakennusjäte Oy toimii vuonna 1999 myönnetyllä ympäristöluvalla. Yritys haki uutta ympäristölupaa 2001 toiminnan laajentamiseksi, mutta asukkaiden vastustus esti sen korkeimman oikeuden päätöksellä.
...
Jätehakekasat paloivat useita päiviä vuonna 2005. Uusin tulipalo syttyi pari viikkoa sitten, ja se kytee edelleen.
Suuren jätekasan paineessa ja sopivassa lämpötilassa jätteet alkavat kyteä itsestään. Silloin kasa roihahtaa helposti liekkeihin ja palo alkaa levitä.
"


"Vanha puutavara palaa Tarastejärven kaatopaikalla"

Aamulehti 18.4.2007, Nettilehden pikauutiset

"Rinteeseen kasattu vanha puutavara syttyi Tarastejärven kaatopaikalla tuleen keskiviikkona aamulla. Yhteensä tulessa on noin 50 kertaa 50 metrin alue.

Hälytys kaatopaikkapalosta annettiin hieman ennen yhdeksää aamulla. Sammutustyöt ovat jatkuneet Tarastejärvellä koko aamupäivän. Kaatopaikalla kastellaan palanutta rinnettä ja siirretään maata kaatopaikan kaivurilla ja maansiirtokoneella.


"Turun Topinojan kaatopaikkapalosta runsaasti savua"

YLE Uutiset 11.04.2007

"Turun Topinojan kaatopaikan tulipalon arvellaan syttyneen jätekasaan kulkeutuneesta kipinästä.

Varhain aamulla havaittu palo on hallinnassa, mutta savun muodostus noin hehtaarin laajuisella paloalueella on sankkaa.

Eniten savuhaitoista kärsivät Metsämäen ja Liedon Ilmaristen asuinalueet.

Aluepelastuslaitos on saanut palon hallintaan, mutta sammutuksen arvioidaan jatkuvan torstaihin saakka."


"Suuri rakennusjäteauma paloi Turussa"

YLE Uutiset 29.03.2007

"Suuri rakennusjäteauma syttyi torstain vastaisena yönä tuleen Turun Saramäen teollisuusalueella. Palokunta sai hälytyksen paikalle aamukolmen jälkeen. Aamukuuden aikaan palo oli saatu hallintaan, mutta kytevän auman jälkiraivaustöiden odotetaan kestävän vielä pitkään.
...

Rakennusjäteauman sammutus- ja raivaustöiden odotetaan jatkuvan useita päiviä.

Palon syttymissyytä ei vielä tiedetä. Palomestari Reijo Salmisen mukaan Suomen Rakennusjätteen omistama auma oli ilmeisesti kytenyt jo useita päiviä.

Sama Suomen Rakennusjätteen auma paloi viimeksi pari vuotta sitten.
"


Helsingin Sanomat 29.03.2007

"Palo saatiin nopeasti hallintaan, mutta palavan jätteen seassa oli muovia, joten kytevä palo levitti aluksi myrkyllistä savua.
...
Palomestari Reijo Salmisen mukaan 'Tämä on niin monta kertaa palanut, että lähellä asuvat tietävät tämän homman.'
Palo on Salmisen mukaan ehtinyt kyteä jo viikon verran."


"Inkoon kaatopaikan palo levitti sankat savut"

Aamulehti 4.9.2006

"Inkoon kunnan kaatopaikalla syttyi sunnuntaina puolilta päivin tulipalo, joka kehitti suuret määrät savua.
...
Savua levisi muutaman kilometrin päässä sijaitsevalle asuntoalueelle ja kauemmaksikin, muun muassa Mustioon saakka, kertoi johtava palotarkastaja Leif Juselius.
Viranomaiset kehottivat lähialueen asukkaita pitämään ikkunansa ja ilmastointinsa suljettuina palon aikana.
Palopaikalla paloi ainakin lauta- ja turvekasoja, rakennusjätettä sekä kantoja.
Ongelmajätettä ei palanut lukuunottamatta yhtä tuhoutunutta konttia, joka sisällä oli muun muassa tietokoneita ja akkuja, Juselius kuvasi."


"Kaatopaikkapalo tummensi ilman Heinolassa "

Aamulehti 7.7.2006, Nettilehden pikauutiset

"Kuusakoski Oy:n kaatopaikalla Heinolassa syttyi varhain perjantaina tulipalo. Liekeissä oli kumirouhetta ja autojen purkujätettä. Palo oli pieni, mutta aiheutti runsaasti savua. Palo oli myös hankala sammuttaa ja sen tukahduttamiseen tarvittiin veden lisäksi hiekkaa. Palosta levisi ilmaan jonkin verran kaasuja, jotka kulkeutuivat tuulen mukana metsään pois asutuksesta. Palomestarin mukaan kaatopaikalla on ollut useampia paloja viime vuosien aikana."


"Pakkausjätettä paloi 40 tonnia Keravan Savion jätteenkäsittelylaitoksessa "

Helsingin Sanomat 18.6.2006

"Paloviranomaiset varoittivat asukkaita myrkyllisistä savuista, mutta pohjoistuuli vei vaaran pois...
...Lassila & Tikanojan jätteenkäsittelylaitoksella Keravan Saviossa paloi lauantaina noin 40 tonnia kaupan ja teollisuuden pakkausjätettä, lähinnä pahvia ja muovia. Palossa tuhoituivat pahoin hallissa olleet iso kaivinkone ja murskainkone.
Uhkaava tulipalo syttyi pakkausjätehallissa iltapäivällä noin kello 17. Palosta nousi ."


"Nokian Koukkujärven kaatopaikka roihusi yli yön "

Aamulehti 18.6.2006

"Nokian Koukkujärven kaatopaikka roihusi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, tosin hallitusti. Palokunta sai hälytyksen ennen iltayhdeksää. Reilut sata metriä pitkä liekkivana saatiin hallintaan heti yhdeksän jälkeen ja sammutustöitä jatkettiin koko yö..."


"Jätevaraston palosta miljoonavahingot Seinäjoella"

Helsingin Sanomat, nettiuutiset 15.6.2006

"Tulipalo aiheutti miljoonavahingot Lakeuden Ympäristöhuollon teollisuushallilla Seinäjoella. Torstain vastaisena yönä riehunut palo tuhosi täysin hallin, joka toimi jätepaperin varastona ja jätteiden käsittelylaitoksena.

Palokunta sai hälytyksen Kapernaumin kaupunginosassa sijaitsevalle teollisuusalueelle hieman ennen kahta yöllä. Ensimmäisten yksiköiden tultua paikalle tuhannen neliömetrin kokoinen teollisuushalli oli kauttaaltaan tulessa, kertoo aluepalopäällikkö Kari Pajuluoma.

Myös hallin sisäpihalla säilytetty rakennusjäte, puutavara ja muovi syttyivät palamaan. Pihalla oli tuhansia kuutioita kaatopaikkajätteeksi luokiteltavaa jätettä.

Palavasta muovista nousi ilmaan erittäin sankkaa savua ja lähialueiden asukkaita varoitettiin hätätiedottein myrkyllisistä kaasuista. Ihmisiä kehotettiin pitämään ovet ja ikkunat kiinni sekä sammuttamaan ilmastointilaitteet.

Sammutustöissä oli mukana noin 70 palomiestä Seinäjoen ja lähikuntien palolaitoksilta."


"Energiajäte roihusi Lappeenrannassa"

Helsingin Sanomat 17.5.2006, Kotimaa, sivu A 5

" Kierrätyslaitoksen pihalla roihunnut tulipalo aiheutti huomattavat vahingot Lappeenrannassa tiistaina...
...Ainakin puolet tontilla olleesta jätevarastosta tuhoutui palossa. Kierrätysrakennus säästyi liekeiltä. Energiajätteen palamisesta syntyi sankkaa savua ja savupatsas näkyi useiden kilometrien päähän. Pelastuslaitos kehotti ihmisiä siirtymään sisätiloihin
.
Tuuli ja paloherkän materiaalin määrä vaikeuttivat tulen sammuttamista. Paikalla oli toistakymmentä Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen yksikköä. Palo aiheutti satojentuhansien aineelliset vahingot. "

kuva: HS/Jukka Olkkonen


"Kierrätysasemalla paloi suuri määrä jätettä"

Aamulehti 16.5.2006, Nettilehden pikauutiset

"Lappeenrannassa sijaitsevan kierrätyslaitoksen pihalla paloi tiistaina iltapäivällä suuri määrä jätettä. Kukaan ei loukkaantunut palossa. Palosuonkadulla sijaitsevalla Hyötypaperi Oy:n jätteenkäsittelykentällä oli noin 3 000 kuutiota murskattua tai murskaimeen menossa olevaa energiajätettä. Palokunnan käsityksen mukaan palo sai alkunsa jätemurskaimesta, josta se levisi hyötyjätekentälle. Palokunnan mukaan palanut materiaali oli pääasiassa puuta, mutta kierrätyslaitos murskaa kierrätyspolttoaineeksi myös muovia, styroksia, pahvia ja kartonkia. Palon jälkisammutus kesti useita tunteja."


Toistuvasti tulipaloja Ämmässuon jätteenkäsittelyssä:

Piittamaton ja ylimielinen suhtautuminen asukkaisiin ja ympäristöön nähtävissä Ämmässuon jätteenkäsittelyssä - ei edes tiedotusta toistuvista tulipaloista mm. rakennusjätteen käsittelyssä Ämmässuolla.

Lue lisää Ämmässuoliikkeen nettisivuilta
ja katso kuvia galleriasta

Galleriakuvissa nähtävissä tulipalojen lisäksi niin asbestin loppusijoitusta, tulvavesien "hallintaa" kuin rakennusjätteen loppusijoitusta.


"Kuivajäte paloi Hervannassa"

Aamulehti 01.10.2005, Kotimaa, sivu 9

"Jätteenkäsittelylaitoksen ulkopuolella oleva kuivajätekasa syttyi palamaan perjantain vastaisena yönä Tampereen Hervannassa..."


"Jätekasan palo ajoi turkulaisia kodeistaan, Turku"

Aamulehti 06.02.2005, Kotimaa, sivu 9

"Yli 50 000 kuution, ehkä jopa 80 000 kuution kasa rakennusjätettä syttyi tuleen Turun Saramäessä lauantaina. Palon takia lähiasukkaille suositeltiin lähtemistä muualle. Sammuttaminen kestänee päiviä. Pelastuslaitos sai savuhavainnosta hälytyksen Kuparikadulle kello 6.20 aikaan.

Suomen Rakennusjäte -yrityksen pihassa sijaitseva auma on 15 metriä korkea, 70 metriä pitkä ja 30-40 metriä leveä. Siinä on energiakäyttöön tarkoitettua haketta, josta noin 80 prosenttia on puuta ja loput muovia, pahvia, paperia ja styroksia....

...palomiehet koputtelivat ovia aamuyhdeksältä ja suosittelivat lähtemistä, ellei ole ihan pakko olla kotona.

- Haju oli kitkerää. Katsoimme parhaaksi lähteä, kun muutenkin oli menoa.

Kasassa etenevän palon sammuttaminen vie päiviä, kenties viikonkin. Lauantaina hakekasaa otettiin kolmella kauhakuormaajilla auki, jolloin tuli välillä roihahti suuriin liekkeihin. Palopesäkkeisiin ruiskutettiin vettä 3 000-5 000 litran minuuttivauhtia."Valkeakoski, teollisuusjätteen murskauslaitos:

Aamulehti 15.07.2004

"Teollisuusjätteen murskauslaitos Valkeakoskella oli keskiviikkona vähällä palaa uudestaan. Varsanhännän teollisuusalueella sijaitseva murskain paloi edellisen kerran viitisen vuotta sitten..."


"Pellettitehtaan palosta miljoonavahingot"

Aamulehti 22.01.2003

" Ewapowerin pellettitehtaan palosta koitui arviolta 1,5 miljoonan euron vahingot Pietarsaaressa. Maanantai-iltana palaneen pelletointilaitoksen korjaustyöt vievät liki puoli vuotta. Jo purkaminen kestää pari kuukautta.

Kuivajätettä käsittelevä Ewapower valmistaa energiapellettejä paperi- ja muovijätteestä...

...Palo lähti etenemään todennäköisesti jätteiden esimurskaimesta. Jätteen joukossa oli luultavasti liotinainetta tai jotain muuta sinne kuulumatonta, joka sytytti paperijätteen palamaan."


"Kaatopaikka palanut jo yli vuorokauden Keravalla"

Aamulehti 03.01.2003

"Kaatopaikka on ollut tulessa Keravalla jo runsaan vuorokauden ajan. Tulessa on arviolta parisataa neliömetriä yksityistä kaatopaikkaa, joka sijaitsee kunnallisen kaatopaikan vieressä..."

Aamulehti 05.01.2003

"...Palon aiheuttamasta savusta ei palokunnan mukaan ole haittaa, koska lähistöllä ei ole asutusta. Hankalaksi kaatopaikkapalon tekee se, että tuli kytee monen metrin syvyydessä.

- Palava materiaali on sellaista teollisuuden jätettä, joka on jo kertaalleen hyödynnetty muun muassa lämmityksen polttoaineena, kertoi päivystävä palomestari Tuomo Koskinen..."

sivun alkuunsivun alkuun