etusivulle
 

Sivustoon on linkitetty
Adobe pdf-tiedostoja.
Päivitä tarvittaessa
reader-ohjelmasi:
Adobe Acrobat Reader

Mielenkiintoinen tiedotus- ja avoin keskustelutilaisuus
eli
Huvitav infovahetus ja vaba vestlus 512
Tämä kirjoitus on otsikoitu sekä suomeksi että viroksi kahdesta syystä:
ensiksikin viron kieli tuntuu suomea paremmin kuvaavan pidetyn tilaisuuden luonnetta ja toiseksi siksi, että kyseisen yhtiön henkiläkunnasta merkittävä osa lienee juuri virolaisia.

Toivonen Yhtiöiden Ossi Sippola oli tiistai-illaksi 16.5.2006 Päivölään kutsunut koolle Viljakkalan Vironvuorten jätelaitoshanketta koskevan "avoimen tiedotus- ja keskustelutilaisuuden". Sippola avasi tilaisuuden kertomalla valinneensa puheenjohtajan (eli itsensä) ja sihteerin (yva-konsulttinsa) jo valmiiksi ennen tilaisuutta ja yleisölle Sippola luetteli samalla oikeudet ja velvollisuudet.

Jonkin aikaa tilaisuus etenikin kohtuullisen hyvin jopa mainitun avoimen keskustelun merkeissä, kunnes liikennettä koskevat kysymykset ilmeisesti kävivät Sippolalle liian kiusallisiksi ja hän ilmoitti "puheenjohtajan direktio-oikeudella" päättävänsä yleisön puheenvuorot. Yleisöllä olisi aiheesta ollut vielä paljon keskusteltavaa ja kysyttävää, mutta pyynnöistä huolimatta puheenjohtaja ei puheenvuoroja enää halunnut jakaa. Yleisön tyytymättämyys tilanteeseen purkautui spontaanisti sekä sanoihin "jos ei kerran keskustella niin mitä täällä sitten istutaan" että saman tien myäs tekoihin ja joukkomarssi ulos salista oli tosiasia.

Tekee mieli kuvata tapahtunutta sanonnalla "sitä saa mitä tilaa" - mitä muuta voi odottaa mies, joka jossitteluin ja jaarituksiin kiertelee ja kaartelee täysin selkeät yleisön kysymykset ja vaatii keskustelun sijasta kuuntelemaan konsultin läpilukua esittelykaavioista, jotka taatusti lukutaitoinen yleisö kyllä osaisi itsekin lukea.

Jos olisikin vain kaatopaikkaa haluavan yksityisen yrityksen kaikin keinoin tavoitteensa toteuttamiseen pyrkiminen, voisi tilaisuutta ehkä pitääkin vielä vain "huvittavana", mutta kun samalla paljastuu suomalaisen oikeusvaltion perusteiden kulissimaisuus ja kyseenalaisuus, ei asia enää naurata:
Onko meillä kyseessä Suomessa todellakin niin, että jo perustuslaissa määrätty kansalaisten oikeus vaikuttaa oman elinympäristönsä tilaan pyyhkäistään romukoppaan heti, kun joku bisnesmies keksii itselleen voittoa tuottavan hankkeen paikkakunnalle sijoittaa? Eikä edes parin tunnin keskustelu ole mahdollista, vaikka kyseessä on 30-60 vuoden kaatopaikkatoiminnan aloittaminen ja valtavien jätevuorien kasaaminen meidän kotiseudullemme?

Tilaisuus oli lainmukaiseen yva-menettelyyn sellaisenaan kuulumaton ja vain Toivonen Yhtiöt Oy:n omia tarvoitteita ja tarpeita palvelemaan kokoon kutsuttu, mutta Ossi Sippola pyrki sekä ennakkoon paikallislehdessä että myös paikan päällä leimaamaan illan ikään kuin viranomaistilaisuudeksi. Viljakkalan Vironvuorten kaatopaikkahankkeen käsittely onkin kokonaisuudessaan osoittautumassa joko häikäilemättämäksi poikkeustapaukseksi yva-menettelyiden historiassa tai sitten koko yva-järejestelmä on paljastumassa kansalaisten oikeuksia polkevaksi selvitysmenettelyn irvikuvaksi.

17.5.2006, Viljakkalan puolesta ry, hallitus


513
513
sivun alkuunsivun alkuun