etusivulle
 

Sivustoon on linkitetty
Adobe pdf-tiedostoja.
Päivitä tarvittaessa
reader-ohjelmasi:
Adobe Acrobat Reader

Kaatopaikan kaatumisesta - myös Viljakkalassa 520
Viljakkalan puolesta yhdistyksen kommenttikirjoitus Aamulehdessä 6.4.2006 olleeseen artikkeliin Toivonen Yhtiöt Oy:n jätelaitoshankkeen kaatumisesta Ruovedellä.
Kirjoitus on tässä alkuperäisessä muodossaan.
877
877
Toivonen Yhtiöiden Ruoveden jätelaitoshankkeen kaatumisesta haastateltu (Aamulehti 6.4.06) Ossi Sippola viittasi kommenteissaan toistuvasti saman yhtiön Viljakkalan Vironvuorille suunnittelemaan kaatopaikkahankkeeseen. Kommentit olivat lievintä mahdollista ilmaisua käyttäen harhaanjohtavia, joten Viljakkalan puolesta yhdistyksen on niihin tässä yhteydessä puututtava.

Toivonen Yhtiöiden Ossi Sippola esitti yhtiön näkemyksenä, että kaatopaikkahankkeen "vastustus on Viljakkalassa pienempää kuin Ruovedellä". Sippola vain näyttää tyystin unohtaneen suhteuttaa vastustavien mielipiteiden allekirjoitusmäärät kuntien kokoon: 521
Vastustus Viljakkalassa on siis selvästi voimakkaampaa, jos Ruoveden ja Viljakkalan hankkeita nyt siinä suhteessa on toisiinsa verrattava.

Sippolan käyttämä laskuoppi poikkeaa ainakin siitä tunnetusta "Ojalan laskuopista" myös työpaikkojen ja käsiteltävän jätemäärän kohdalla. Viime kesänä Viljakkalassa sama mies ilmoitti 120 000 tonnia jätettä vuodessa "taloudellisen kannattavuuden rajaksi", joka olisi mahdollistanut 12 työpaikkaa. Nyt jätteen määräksi ilmoitettiin 140 000 tonnia ja sillä työllistettäväksi 24 ihmistä. Vähän suurempi jätemärä tarkoittaisi luonnollisesti vähän parempaa kannattavuutta Toivonen Yhtiöille, mikä sinänsä olisi varmasti hyvä asia. Matematiikka vain pettää pahasti, kun käsittelymäärän kasvun 16%:lla ilmoitetaan nostavan työpaikkamäärää 100%:lla.
522
Hanketietojen numeroiden muuttaminen suuntaan ja toiseen aina kulloisen tarpeen mukaan onkin ollut ainoa "vakio" Toivonen Yhtiöiden tiedotuksessa Viljakkalan suunnitelmaansa liittyen. Varmana voitaneenkin pitää vain yhtä asiaa, jonka ihme kyllä Ossi Sippolakin torstaisessa kirjoituksessa myös vahvistaa: taloudellinen kannattavuus Toivonen Yhtiöille Viljakkalan hankkeesta tulisi nimenomaan oman yksityisen kaatopaikan käytöstä saatavista satojentuhansien eurojen säästöistä. Hienoahan sekin tietysti olisi, että yhtiö säästäisi näin paljon selvää riihikuivaa rahaa! Ikäväksi se vain kääntyy meille kaikille muille, jotka itse maksamme veromme ja jätemaksumme. Jätemaksut ja -verot on tarkoitettu yhteiskunnalle tuloiksi jätehuollon menojen kattamiseksi ja kun "isot" jättävät isot maksunsa maksamatta, niin puuttuva raha jää meille pienille maksajille maksettavaksi. Voi vain kuvitella, mitkä vaikutukset sillä olisi, jos meillä kaikilla olisi mahdollisuus vallata naapurin tontilta nurkka omaksi yksityiseksi kaatopaikaksi ja jättää jätemaksut sikseen. Ei taitaisi enää mahtua moinen meno maakunnan eikä valtakunnankaan jätepolitiikkaan.

Vain kaikkein heikkohermoisimmat viljakkalalaiset päättäjät ehkä saattoivat keskiviikkona pelästyä Toivonen Yhtiöiden uutisointiin saapasmaan tyyliin "lipsahtaneesta" korvausvaatimus-sanasta, jota sitten jo torstaina pyöriteltiin toiseen muotoon. Viljakkalan puolesta ry ja muut kaatopaikkahanketta paikkakunnalle vastustavat tahot tulevat edelleenkin jatkamaan työtä, jolla varmistetaan arvokkaan asuinseudun säilyminen ja kehittyminen. Viljakkalaa emme halua nähdä tulevaisuudessa kaatopaikkana, vaan Ylöjärven puutarhakaupunki-imagon mukaisesti edelleenkin puhtaana, kauniina ja tavoiteltuna asuin- ja maaseutualueena.523
sivun alkuunsivun alkuun