etusivulle
 

Sivustoon on linkitetty
Adobe pdf-tiedostoja.
Päivitä tarvittaessa
reader-ohjelmasi:
Adobe Acrobat Reader

S Ä R K Y V Ä Ä   -   F R A G I L E ! 563
Jokihelmisimpukan eli raakun ja sen elinympäristön suojelua on kestänyt 50 vuotta vuodesta 1955-2005 ja suojelun Suomessa muualla edelleen jatkuessa se kuitenkin on suuressa vaarassa eräässä eteläisimmässä joessa, jossa sitä tavataan ja jossa se myös lisääntyy - nimittäin Ruonanjoessa Viljakkalassa. Ja tämä vain ihmisen tietämättömyyden, välinpitämättömyyden ja ahneuden vuoksi.

Jos luontoarvoltaan 15 miljoonan euron esiintymä uhrataan ja sen elämä vaarannetaan 80.000 eurolla myytävällä 30 hehtaarin jätteenkäsittely- ja loppusijoituskaatopaikalla ja sinne syntyvillä 8 työpaikalla niin tuntuu siltä, että kauppa on huono ja se on peruttava. Ikäänkuin Viljakkala ja Toivonen Yhtiöt Oy tietentahtoen haluaisivat tuhota raakun, joka tässä Ruonanjoessa elää.

Liian kallis hinta, mutta kummalla - jokihelmisimpukalla vai jätteenkäsittelylaitoksella?

Elämää on suojeltava. Jos jokihelmisimpukka ei enää lisäänny vaan päinvastoin kuolee, missä on se taikasauva ja kuka sitä heiluttaa, jolla elämä luodaan ja kuollut herätetään henkiin uudestaan?

Haluan vastustaa Viljakkalan kunnan ja Toivonen Yhtiöt Oy:n hanketta ja puolustaa sitä elämää, joka jokihelmisimpukalle kuuluu ja jonka se haluaa elää.

Margaritifera margaritiferan elinkaari muistuttaa ihmisen elämän kiertoa, sen lastentarha on yhteinen joen kalojen kanssa, murrosikä ja sukukypsyys on sillä 15 vuotiaana ja onnellinen vanhuus - jopa satavuotis-syntymäpäiväjuhlat se voi viettää kiemurtelevan ryöpsähtelevän veden solinassa.

SÄRKYVÄÄ - FRAGILE!

Viljakkalassa 13.1.2006
Marjatta Hanhijoki
Taidegraafikko ja taidemaalari 564
sivun alkuunsivun alkuun