etusivulle
 

Sivustoon on linkitetty
Adobe pdf-tiedostoja.
Päivitä tarvittaessa
reader-ohjelmasi:
Adobe Acrobat Reader

Jos vastustat - kerro se muillekin! 837
837
Julkaistut kommentit 787
787
829
Viljakkalassa hyvä yrittää 788

Onkohan kukaan ajatellut tätä hanketta aivan loppuun asti?
On mielenkiintoista, että yksi yrittäjä saa oman kaatopaikan kuntaan. Se on selvä säästöä, yli 2 miljoonaa euroa hyötyä, onko otettu huomioon, että vastaavasti Pirkanmaan Jätehuollon tulot pienenevät, ja näin maksajaksi saadaan kaikki Pirkanmaalaiset. Toivonen Yhtiöt on kuitenkin niin pieni (ja uusi) firma, että tiukantullen sen varat eivät riitä kaatopaikan sulkemiseen.

Hanke on myös väärin samalla alalla toimivia muita yrittäjiä kohtaan, Toivonen Yhtiöt vie urakat, koska kaatopaikkamaksua-ja veroa ei tarvitse maksaa.

Parasta aikaa haussa on ympäristölupa Helsinkiin välikuormausasemalle,
SAADAAN STADILAISTENKIN JÄTTEET, JESSS!!!
Ennen pitkää toiminta laajenee, eikä mitään ole enää tehtävissä.

On turha kuvitella, että laitokselle tuodaan jätteitä lajittelamatta:
1 lava puujätettä Tampereelta, painaa tonnin, Jätemaksu 10e, punnitus 10e, yht. 20e, kuljetus 100e!!!
Kaatopaikalle saa viedä puhdasta puuta ilmaiseksi... Kaikki kuormat ajetaan Ruskoon, aivan lähialueita lukuunottamatta. YVAssa lukee, "jätteet murskataan tai LAJITELLAAN RUSKON LAITOKSESSA KUORMAKOON KASVATTAMISEKSI 40:EEN TONNIIN, JOKAINEN ALALLA TOIMIVA TIETÄÄ, ETTÄ 15-20 T ON TOTUUS! 40T kuormaa ei saa edes siitä alittesta!

Kippi pystyyn ja pois. Joten, UNOHTAKAA NE TYÄPAIKAT, RENGIT OSAA AJAA KONEITAKIN. Jos kaikki jäte tulisi lajittelematta, koko hyöty kaatopaikasta menisi kuljetuksiin! Kantsiis varmaan kääntyä YVA-papereista jonkun puoleen joka niistä ymmärtää, nehän ovat täynnä ristiriitoja...
Kaiken huippu on junakuljetus. MENKÄÄPÄ KISKOJEN VIEREEN, MONTAKO PARIA MENEE POHJANMAALLE, YKSI! VÄITTÄÄKÖ JOKU, ETTÄ JUNA KÄY KÄÄNTÄMÄSSÄ JOSSAIN! Viinikan ratapihalla muovikassin riekaleet vaan tuulessa lentää, hölynpölyä. Vr-Rata tekee vaihteen ja ohituksen, ei maksa kuin 5 milliä, ja asiakas eli Toivonen maksaa.

Tämä hanke ei ole hyväntekeväisyyttä, tässä on ainoastaan taloudelliset intressit, ja toimija valvoo itse omia tekemisiään. Suomessa luotetaan rehellisyyteen, mutta uskooko joku ettei ole epärehellistä poliisia? Kun kukaan ei näe, ei kun maata päälle, sinne ne uppoo... (ei niitä rakennuksiakaan tarvi tehdä viiteen vuoteen, kuka firman silloin omistaa..)

Pisnes is Pisnes.
-
Älyhoi788

788
Hyvällä asialla olette. Surettaa jos sielläkin oman hetkellisen edun nimissä tuhotaan ainutlaatuista eläimistöä. Olen asunut Viljakkalassa, Nisunperällä lapsuuteni. Siksi se on rakasta seutua. Kaunis ihana luonto ympärillä.

Koittakaa jaksaa sinnikkäästi sen suojelua. Kun se sitten on menetetty , sitä EI saa takaisin. !
-
Simpukkavetoomuksesta789
789
Aamulehdessä 24.2. ollut artikkeli kertoo Viljakkalan kunnan ja Ylöjärven kaupungin yhdistymispäätöksistä. Juttu on otsikoitu: KUNTALIITOSTA SUUNNITELTU SALAISESTI JO 5 VUOTTA.
Nyt herää väistämättä kysymys siitä ketkä ovat neuvotelleet, sillä KAIKKI valtuuston aiemmat päätökset ovat näinollen vähintäänkin kyseenalaisia. Valtuuston kokouksessa, jossa siunattiin surullisen kuuluisa esisopimus Toivonen yhtiöiden kanssa, valtuutetut itse selittivät että asia palaa vielä heidän käsiteltäväkseen. Näin asian ilmaisi kokouksessa vasemmistoliiton ryhmän puheenjohtaja Kalle Leponiemi.
Mielenkiitoiseksi asian tekee se, että neuvottelut yhdistymisestä ovat olleet jo käynnissä, ja tiettyjä kassakaappisopimuksia on voinut olla jo olemassa. Toivonen yhtiöiden edustaja Ossi Sippolahan on Ylöjärven teknisen lautakunnan puheenjohtaja ja on voinut tietää yhdistymissuunnitelmista aiemmin. Mikä olisikaan sopivampi tilaisuus hankkia pilkkahinnalla jäteyrittäjälle loppusijoituspaikka kuin kunnasta joka ei ole vuoden päästä enää itsenäinen. Kuin lahjaksi Viljakkala aikoo kaavoittaa koko ympäröivän alueen teollisuusalueeksi. Jos tämän jälkeen Viljakkalan valtuutetut eivät huomaa/ymmärrä tulleensa jymäytetyiksi niin jo on ihme.
-
Aamulehden lukija790
790
Pahoittelemme sivuston teknisestä uusimisesta johtuvia häiriöitä tekstissä. 828
Nyt jos koskaan, kun Viljakkala kuntana on katoamassa, on ponnisteltava oman kotiseudun puolesta. Viljakkalan ei saa antaa kadota kartalta ja muuttua kaatopaikan mimeksi!

Kaikkien meidän Viljakkalassa asuvien, Viljakkalasta lähtöisin olevien ja Viljakkalan vapaa-ajan paikakseen valinneiden on nyt erityisesti huolehdittava siitä, että Viljakkala myös jatkossa säilyy aitona helmenä. Kaatopaikka, jätelaitos ja romuteollisuus ei voi koskaan olla hyväksyttävä vaihtoehto maaseutuelinkeinoille, asumiselle, luonto- ja elämysharrastuksille, puhtaalle luonnolle, turvallisille koti- ja kouluteille - sille korvaamattomalle maaseudulle, joka Viljakkalassa nyt meillä on parhaimmillaan. Ja vain puoli tuntia Tampereen keskustorilta!

Sydänverellä792
792
S Ä R K Y V Ä Ä - F R A G I L E !

Jokihelmisimpukan eli raakun ja sen elinympäristön suojelua on kestänyt 50 vuotta vuodesta 1955-2005 ja suojelun Suomessa muualla edelleen jatkuessa se kuitenkin on suuressa vaarassa eräässä eteläisimmässä joessa, jossa sitä tavataan ja jossa se myös lisääntyy - nimittäin Ruonanjoessa Viljakkalassa. Ja tämä vain ihmisen tietämättämyyden, välinpitämättämyyden ja ahneuden vuoksi.

Jos luontoarvoltaan 15 miljoonan euron esiintymä uhrataan ja sen elämä vaarannetaan 80.000 eurolla myytävällä 30 hehtaarin jätteenkäsittely- ja loppusijoituskaatopaikalla ja sinne syntyvillä 8 työpaikalla niin tuntuu siltä, että kauppa on huono ja se on peruttava. Ikäänkuin Viljakkala ja Toivonen Yhtiöt Oy tietentahtoen haluaisivat tuhota raakun, joka tässä Ruonanjoessa elää.

Liian kallis hinta, mutta kummalla - jokihelmisimpukalla vai jätteenkäsittelylaitoksella?

Elämää on suojeltava. Jos jokihelmisimpukka ei enää lisäänny vaan päinvastoin kuolee, missä on se taikasauva ja kuka sitä heiluttaa, jolla elämä luodaan ja kuollut herätetään henkiin uudestaan?

Haluan vastustaa Viljakkalan kunnan ja Toivonen Yhtiöt Oy:n hanketta ja puolustaa sitä elämää, joka jokihelmisimpukalle kuuluu ja jonka se haluaa elää.

Margaritifera margaritiferan elinkaari muistuttaa ihmisen elämän kiertoa, sen lastentarha on yhteinen joen kalojen kanssa, murrosikä ja sukukypsyys on sillä 15 vuotiaana ja onnellinen vanhuus - jopa satavuotis-syntymäpäiväjuhlat se voi viettää kiemurtelevan ryöpsähtelevän veden solinassa.

SÄRKYVÄÄ - FRAGILE!
Viljakkalassa 13.1.2006
Marjatta Hanhijoki
Taidegraafikko ja taidemaalari 791
791
JÄTEKESKUS UHKAA RAAKKUJOKEA

Viljakkalan asukkaat vastustavat kaatopaikkaa

Tamperelainen romualan yritys Toivonen Yhtiöt Oy haluaa perustaa suuren jätekeskuksen Viljakkalaan, Hämeenkyrön naapurikuntaan. Viime vuonna sama yritys suunnitteli jätekeskusta Ruovedelle Akseli Gallen-Kallelan ateljeen naapuriin. Hanke raukesi asukkaiden vastustukseen.

Myös 2000 asukkaan Viljakkalassa kerättiin viime keväänö yli 700 nimeä kuntalaisaloitteeseen, jossa vastustettiin kunnan aikeita myydä maa-alue Toivonen Oy:lle ennen jätekeskuksen vaikutusten arviointia. Valtuuston enemmistö kuitenkin hyväksyi esisopimuksen maakaupoista.

Jätelaitos käsittelisi 140 000 - 190 000 tonnia purkujätettä sekä kaupan ja teollisuuden jätteitä. 40 000 tonnia menisi kaatopaikalle, loput hyödynnettäisiin energiana tai materiaalina.

Hankkeen tielle saattaa nousta uusia ongelmia. Läheisellä Natura-alueella virtaava luonnontilainen Ruonanjoki on Etelä-Suomen ainoa joki, jossa uhanalainen jokihelmisimpukka eli raakku lisääntyy. Pirkanmaan liiton hallitus on vattinut, että ympöristövaikutusten arvioinnissa vaikutukset Ruonanjoen Natura-arvoihin tulee erityisesti selvittää.

Raakkujen arvo vastaa 15 000:ta liito-oravaa

Informaatikko Juha Riihioja katselee mustana virtaavaa Ruonanjokea, jonka ylle kaartuu kauniisti lumen peittämiä oksia. Riihioja on mukana Viljakkalan Puolesta -yhdistyksessä, joka perustettiin tänä vuonna vastustamaan jätekeskuksen tuloa. Mukana on sekä vakituisia asukkaita että kesäasukkaita.

"Laitos tulisi aivan Ruonanjokeen laskevan puron päälle. Purkautuvat suoto- ja hulevedet muodostaisivat suuren uhan jokihelmisimpukan lisääntymiselle. Jo pieni rautapitoisuuden nousu tiettynä aikana olisi kohtalokasta, sillä se tappaisi raakun toukat."
.
Riihioja vertaa Ruonanjoen arvoa liito-oravametsöön. "Ruonanjoessa on 26 000 jokihelmisimpukkaa. Yhden simpukan luontoarvo on ympäristöministeriön taulukon mukaan noin 600 euroa. Jos ne tuhotaan, lasku on 15 miljoonaa euroa. Se vastaa noin.15 000:tta liitto-oravaa."

Ajelemme kapeaa tietä kumpuilevan maaseutumaiseman halki kohti vanhaa, suljettua kaatopaikkaa, jonka naapuriin uutta jätekeskusta suunnitellaan. Tyhjä rekka tulee vastaan, joudumme pysäyttämään auton, jotta emme ajaisi ojaan.

"Kaatopaikalle ajaisi jäterekkoja puolen tunnin välein. Se on aivan absurdi ajatus, raskas liikenne ei sovi näille pikkuteille", Riihioja murehtii.

Kallio louheeksi, betonijätettä tilalle

Viljakkalan maamiesseuran talolla on joulumyyjäiset. Väkeä on paljon, lapaset ja lanttulaatikot tekevät kauppaansa. Viljakkalan Puolesta -yhdistyksellä eli Vipulla on oma pöytänsä, jossa myydään myös kinkkuarpoja. Maatalousyrittäjä ja sikatilallinen Jukka Niittyoja on yksi Vipun aktiiveista.

"Ensin suhtauduin positiivisesti asiaan, kun luulin, että yritys harjoittaa jätteen kierrätystä. Kun näin suunnitelmat ja volyymit, tajusin, että ei tässä ole kysymys kierrätyksestä, vaan isosta bisneksestä, joka ei sovi meidän pieneen kyläämme."

Toivonen Oy aikoo louhia Viljakkalan korkeimman kallion, Vironvuoren, kivimurskaksi. Louhos täytettäisiin lähinnä purkutaloista syntyvällä murskeella, jonka Toivonen Oy on tähän saakka joutunut viemään Tarastenjärvelle tai muille kuntien kaatopaikoille ja maksamaan siitä jäteveron.

"Yritysten ei tarvitse toistaiseksi maksaa omista kaatopaikoistaan jäteveroa. Tähän ja kiven louhintaan näyttää perustuvan jätelaitoksen kannattavuus, ei suinkaan kierrätykseenä, arvelee Niittyoja eikä usko yhtiön esittämiin hyötykäyttötavoitteisiin.

Jätelaitos pilaisi maaseudun rauhan

Viljakkalassa ei ole lainkaan suurteollisuutta, vain maatalous- ja pienyrityksiä. Perinteinen kulttuurimaisema on houkutellut kylään paljon lapsiperheitä ja myös kesäasukkaita, kuten Päivi Paanasen ja Kari Lehtosen, arkkitehtipariskunnan Tampereelta.

Paananen on kotoisin Viljakkalasta ja haluaisi säilyttää kunnan rauhallisen ja luonnonmukaisen ilmeen. "Jätekeskus tekisi Viljakkalasta kaupungin laita-alueiden kaltaisen, kun täällä nyt on toimivia maatiloja, ratsastustiloja ja hyviä marja- ja sienimetsiä, joita maaseudulla asuvat ja sinne muuttoa harkitsevat arvostavat."

Hankkeen ympäristövaikutusten arviointi kestää ensi vuoden syksyyn. Valtuuston päätöksestä tehdä esisopimus Toivonen Oy:n kanssa on tehty kolme valitusta. Toisaalta alueen kaavoitus jätekeskusta varten on jo aloitettu.

Pauli Välimäki (kirjoitus julkaistu: Vihreä Lanka 12.12.2005)793
793
Ei paljon kuntalaisten mielipiteet Viljakkalassa paina. Väkisinkin tulee miettineeksi syvemmin tätä kovaa kiirettä liittyä Ylöjärveen ja kaatopaikkakunnaksi pakottamista. Miten lienee korvaavia paikkoja tulossa "Ylöjärven- Viljakkalan" hallintoon. Seuratkaamme kuka tai ketkä varmistelevat selustaansa.

Kuntaliitoksen järkevyyttä voi pitää aika erikoisena, eroaminen varmaan ja hyvään yhteistyöhön pystyvien naapurien, Ikaalisten ja Hämeenkyrön seurasta ei ole viisasta. Laittamalla nämä kolme kuntaa yhteen, vaikkapa Kyrösjärven kunnaksi,olisi yhteistyöllö saavutettavissa mahtavat markkinointiasemat luontomatkailuun ja muuhunkin alueelliseen elinkeinotoimintaan saisi näillä maisemilla vesineen ja perinteineen luotua ainutlaatuisen julkisuuskuvan.

Mietitäänpä vielä KAIKKIEN etua!
Hannu Rantasalo794
794
Jäte-elämyksiä Pirkanmaalle 795
Puuhamaat ja vahakabinetit ovat vanhentunutta historiaa. Jos kahden kunnan päättäjät saavat asukkaiden vastustuksesta huolimatta ideansa toteutettua, nousee Pirkanmaan luoteislaidalle uudentyyppinen huikea jäte-elämyskeskus.

Alueella vierailevat turistit tai paikkakunnalle muuttoa harkitsevat, voivat surffailla kahden modernin, toisistaan riippumattoman ja suurivolyymisen laitoksen välillä.

Kyröskosken taajaman läheisyydessä puksuttaa pienhiukkasiaan veikeä Vapon 80 megawatin jätteenpolttolaitos. Prosessin seuraaminen ja palamiskaasujen haistelu ovat esimerkiksi nuorisolle virikkeellistä ja elämyksellistä puuhaa. Lisäksi alueen perheillä on mahdollisuus viettää kepeää promenadia tuhkien läjitysalueella.

Vain 15 kilometrin pässä edellisestä, Viljakkalan puolella kohoaa puolestaan Toivonen Yhtiöt Oy:n jylhä rakennelma, jonka ideoitsija on tavoittanut vastakohtien kauniin kontrastin: neitseellisestä Vironvuoren metsätyypistä kohoaa uljas kaatopaikka tai niin kuin hienosti sanotaan, jätteiden lajittelulaitos.

Mikäpä sen inspiroivampaa retkeilijöille ja paikallisille asukkaille, kuin nähdä ulkoilureitin pätteeksi jätepenkoista ja aumoista pilkottavat vaipat ja ruosteiset öljytynnyrit.

Alueelle eksyneet elämäntapaturistit voivat vaivattomasti käyttää alueen matkapalveluja hyväkseen, sillä 20 minuutin välein porhaltavat monikasettijäterekat tarjoavat hyvät liftausmahdollisuudet.

Kaiken ilonpidon ja hauskuuden keskellä myös viljakkalaisten ja hämeenkyröläisten arvostus uhrimieltä osoittavina ihmisinä kasvaa, sillä ketkä muut suostuisivat ottamaan tonneittain muiden tuottamaa jätettä?

Toimeenpannut ympäristöselvitykset ja paikallisten asukkaiden alituinen marina rassaavat silti kuntien pyyteettömiä virkamiehiä. He kun tietävät, että muutama työpaikka veisi toteutuessaan Luoteis-Pirkanmaan seudun jyrkköön nousukiitoon ja tiedotusstrategian mukaisesti, mahdolliset riskit ja haitat olisivat vain marginaalisia.

Mitäpä upean jäte-elämyskeskuksen rinnalla ovat vaatimaton pienhiukkastason nousu, Kyrösjärven eteläpään rehevöityminen, pohjavesien kuormitus, kiinteistöjen 20-30 prosentin arvon lasku 3-5 kilometrin säteellä, alueen tiestölle kestämätön rekkaralli, meluhaitat, hajuhaitat, maisemahaitat, paikallisten maaseutuyrittäjien toiminnan vaikeutuminen, luottamuspula seudun asukkaisiin ja koko Viljakkalan ja Hämeenkyrön alueen arvostustappiot aina kuntien äärilaitoja myöten?

Eivät yhtään mitään.
Juha-Pekka Nevalainen, Kyröskoski795
795
Luvut ja esitetyt tiedot eivät jotenkin täsmää. Sippola (Toivosen edustaja) on puhunut eri tilaisuuksissa erilaisista jätemääristä.
Aluksi puhe oli n. 100 tuhannesta tonnista että tuotanto olisi kannattavaa. Sitten määrä nousi niin että tuotanto olisi selvästi kannattavaa. Viimeisin luku oli muistaakseni 80 tuhatta tonnia eli kannattavuusraja 12 työntekijölle alittuisi reilusti. Eli EI 12 TYÖPAIKKAA vaan jotain paljon vähemmän.

Taitaa olla työpaikat pelkkää silmänlumetta Toivosen omalle kaatopaikalle, johon ei tarvitata kuin kielitaidoton pyöräkuormaajakuski.

Hämeenkyrönsanomien tilaaja 796
796
Joku tässä taannoin Hämeenkyrön Sanomissa pyysi ehdotuksia jätelaitoksen paremmasta sijoituspaikasta, ehdottomasti paras paikka olisi Haverin kaivoksen jätealue, sitä ei voida koskaan muuhunkaan käyttää ja mitään haittoja siitä ei tulisi koska laitos on täysin meluton,hajuton ja pölytön,eikä ole vaaraa läheisen järven saastumisesta kun laitoksesta ei mitään valu.

mies mannista 797
797
Kaatopaikkahan olisi parasta mitä voisi tapahtua. Kukaan ei enää haluaisi muuttaa kaatopaikkakuntaan. Näin ollen paikalliset asukkaat saisivat asua rauhallisessa ympäristössä. Mitä nyt tietenkin roska-autojen jylinä haittaa. Mutta sitä seuraa tietenkin se että lisää ihmisiä muuttaa pois ja näin ollen saadaan kunnasta vieläkin rauhallisempi. Kun ihmisiä muuttaa pois, jää jäljelle vähemmän kaatopaikan vastustajia. Näin ollen voidaan rakentaa lisää kaatopaikkoja.

Rauhallisuuden puolesta798
798
Vihreä,viihtyisä asuinkunta jätelaitoksen (=kaatopaikan) kupeessa!
Tampereen varjossa kukkivan vehreän ja viihtyisän asuinkunnan julkisuuskuvaa rakennetaan nyt tavalla johon meidän kaikkien kuntalaisten on sanottava jyrkkä ei!
Jätelaitos leimaa koko kunnan, ei yksin alueen lähitienoilla asuvien kotipaikkaa.
Oliko Viljakkala katsottu Pirkanmaan turhimmaksi paikaksi, vai sen päättäjät helpoiten vietäviksi?
Pidän kotiseudustani, mutta en kunnan vastuuhenkilöiden ylimielisestä suhtautumisesta ympäristöarvojen vaalimiseen.
Kunnan asukkaiden mielipiteistä välittämättömille "johtajille" ei ainakaan yleisesti näyttäisi olevan kovaa kysyntää???

Aleksi
799
799
Jätelaitos Viljakkalaan, ehdoton ei!
Talousongelmat eivät saa muodostua jätevuoreksi, joka kaatuu ja kaataa kuntamme.
Viljakkalan kunta on kaavoittanut erittäin runsaasti omakotitaloja varten tonttimaata; onko jätevuoren hankkiminen kuntaan uusi mainoskikka?
Jos mitään muuta mahdollisuutta säilyä elinkelpoisena ei enää ole kuin sallia jätelaitoksen perustaminen, olisiko nyt aika alkaa suunnitella vapaaehtoista kuntaliitosta jonkun naapurikunnan kanssa. Päätösvalta alueen asioista olisi silloin nykyistä asiantuntevammissa käsissä ja alueen asukkaat saisivat kaikki tasavertaiset palvelut.
Kuinka jätteiden tarkastus suoritetaan? Saammeko myös vaivihkaa muiden hylkäämät myrkyt maaperäämme? Kiitos ei!

Mieluummin kuntaliitos kuin jätevuori 800
800
Kaatopaikka 3-tien tuntumaan, mikäli siitä tulee valtakunnallinen! Ei ole mitään järkeä lähteä jyräämään kyläteille kymmenien tonnien rekoilla, ja pilaamaan maalais-idylliä sekä kiusaamaan paikallisia muualta tulevan jätteen vuoksi. Paljon parempia alueita on esim Tampereen Myllypuro, Nokian-Ylöjärven rajaseutu, tai vaikkapa juurikin Tarastenjärvi. Nämä paikat on jo pilattu ja sijaitsevat optimaalisesti valtakunnanväylien läheisyydessä. Eikä Viljakkalan päättäjät ymmärrä sitäkään että hanke ei tuo kassaan juuri mitään? Se on nimenomaan poljettu pystyyn jätemaksujen kiertämiseksi!

Tiu-Tau 801
801
Epäilen että Viljakkalan valtuuston enemmistä ei tiennyt, miksi Toivonen Oy "jätteenkäsittelykeskuksen" haluaa Viljakkalaan.

Motiivina ei todennäköisesti ole muu kuin kaatopaikan saaminen. Yhtiöllä on nimittäin Tampereen Ruskossa jätteenkäsittelykeskus, mutta ei kaatopaikkaa. Nyt se ajaa loppusijoitettavan jätteen Tarastenjärven kaatopaikalle ja joutuu maksamaan siitä kovan hinnan, mm. jäteveron. Jos yhtiö saa oman kaatopaikan, se voi ajaa sinne kaikki jätteensä, myös Ruskossa syntyvän, verotta.

Teollisuuden omia kaatopaikkoja ei Suomessa veroteta - ihme kyllä. Laissa on porsaanreikä. Jos yrittäjä ajaa jätekuorman hallin läpi penkkaan, se on "jalostettua" eikä siitä tarvitse maksaa jäteveroa.

Moni on ihmetellyt, miten voi olla kannattavaa rahdata koko etelä-Suomesta jätteitä Viljakkalaan saakka. Tässä vastaus: Toivonen Oy:n hankkeen kannattavuuslaskelmat perustuvat siihen, että yhtiö saa maksun keräämästään kaupan ja teollisuuden jätteestä, mutta sen ei tarvitse maksaa kaatopaikalle ajamastaan jätteestä veroa. Lisäksi yhtiö saattaa olettaa, että se saa maksun energiayhtiöille toimittamastaan jätepolttoaineesta. Tässä se erehtyy.

Jätteenpolttolaitosten rakentaminen on niin kallista, että laitokset tulevat todennäköisesti perimään maksua jätepolttoaineesta n. 50-60 euroa tonnilta.

Jos ja kun näin käy, Toivonen Oy:lle on edullisempaa ajaa jäte hallin läpi suoraan penkkaan. Se ei ole jätteen hyötykäyttöä eikä toteuta jätelain tavoitteita, mutta on ehkä juuri ja juuri kannattavaa bisnestä. Viljakkalan iloksi jää ikuinen monumentti - suurkaatopaikka.

Pauli Välimäki
Toimittaja, Tampere 802
802
Raskas liikenne ei kuulu paikallis/maalaistielle. Raskaan kaluston ympäristövaikutukset olisi selvitettävä tarkkaan ennen päätöksiä. Melu ja saasteet ovat merkittävä uhka. Raskas liikenne pilaa nopeasti juuri uusitun tien. Karhejärven siltakin on juuri uusittu. Kevyt liikenne ja paikallisliikenne ei sovi joukkooon jos rekkoja kulkee tiellä jatkuvasti.
Ihmettelen kovasti kiirettä saada esisopimus sovituksi. Onko kaikki päätöksentekoon vaikuttavat tosiasiat varmasti asiasta päättävillä selvillä?
Vironvuorten alueen maiseman pilaaminen jätelaitoksella on korvaamaton vahinko.

6 mäkkiläistä 803
803
Hei! Herätys Komin ja Koivistonkyläntien asukkaat! Koko ajan on puhuttu ja mainostettu, että jäteautot käyttävät uutta Kuruntietä ja Karhentietä, mutta ei kestä kuin hetki kun joku huomaa lyhyemmän reitin (vaihtoehtoreitin) (Takamaa-Lavajärvi-Komi-Koivistonkylä), mitäs sitten? Silloin ei taida olla muilla autoilla Koivistonkyläntielle asiaakaan, hyvä jos sekaan mahtuu.

Kesäasukas 804
804
Ihmettelen kovaa kiirettä ajaa myönteinen päätös jätelaitoksesta läpi kunnassa. Ovatko päättäjät todella selvillä millainen valtava jätevuori aiotaan pieneen kuntaan ottaa ja jättää perinnöksi tuleville sukupolville ja haitaksi nykyiselle asutukselle? Tällaista asiaa pitää harkita erittäin huolellisesti ja tehdä tai teettää selvityksiä vaikutuksista jo ennen mitään esisopimuksia. Vain kielteinen päätös on järkevää tehdä tällä aikataululla.

ihme ja kumma 805
805
Miksi tällainen laitos pitää saada juuri vanhan kaatopaikan päälle? Eikö sille löytyisi sellainenkin paikka jossa ei tarvitsisi odottaa koska alkaa
tihkua? Siinä tapauksessa, että tihkuu kunta on maksumiehenä ja Toivonen tekee tietenkin työn.Sehän on alueen ostajalle voitto!

Kummasteleva 806
806
Viljakkalassa oli lauantaina Kyröskosken ja Viljakkalan kirkonkylän välisellä tiellä sattunut jonkilainen rekan tieltä suistuminen. Henkilöauto oli tullut rekkaa vastaan ja rekkakuski tehnyt nopean väistöliikkeen ja mennyt jotenkin linkkuun ja tieltä ulos. Mitään vakavampaa ei käynyt.

Kapeat tiet 807
807
Todella hyvät sivut ja hienoa, että niistä kerrottiin paikallislehdessä. Olemme muuttaneet Karhelle neljä vuotta sitten ja nauttineet jokaisesta päivästä rauhallisessa ja silti toimivassa kyläyhteisössä. Liikenne on lisääntynyt tänä aikana muutenkin ja tuntuu todella surulliselta jos tilanne muuttuu sietämättömäksi. Ainakin neljä nuorta lapsiperhettä on rakentamassa tai jo rakentanut aivan lähistölle oman kotinsa ja tuovat varmasti Viljakkalan kunnalle omat veroeuronsa, miten lienee 12 mahdollisen jätteenkäsittelylaitoksen työpaikkojen laita, ovatko todella korvamerkityt viljakkalalaisille? Mm. lehdissä käyty keskustelu näyttää olevan kovasti karhelaisvastainen ja mikä oudointa kunnajohtajan kommentteja asiasta en ole nähnyt missään. Toivottavasti vastustamisella on vaikutuksensa ja asiaa aktiivisesti ajavat jaksavat edelleen kaivaa tosiasioita esiin.

Niemenperän paluumuuttajat 808
808
Olemme tulevan suurperheemme kanssa katselleet Viljakkalasta, lähinnä Karhen koulupiirin alueelta tonttia tai taloa. Nyt on asia jäissä niin kauan, kun valtuusto päättää jätelaitosasiassa. Jos jätelaitos tulee, me emme ikävä kyllä sitten eään harkitsekaan tulevamme. Toivotaan ihmisille ja luonnolle suotuisaa päätöstä valtuustolta.

Juuret Karhella 809
809
Karhen kyln asukas on todella oikeassa ja ehdottoman hyv mielipide, minkin pyydn, ett kunnanvaltuusto olisi kuntalaisten asialla ja hyvss yhteishengess. Pit huomioida, ett tulevaisuudessakin tll on hyv asua.

komista 810
810
Hyvt sivut! Nimimerkki kylpskysen teksti kertoo juuri sen, mit minkin pelkn, eli kauniilla puheilla pstn paikalle ja muutaman toimintavuoden pst sanotaan, ett tmn kokoisena ja nill jtelaaduilla toiminta ei kannata, on saatava tuoda enemmn jtett ja saastuttavampia jtteit, (miten typistetty versio kannattaisi Viljakkalassa, kun se ei yrittjn laskelmien mukaan olisi kannattanut Ruovedell). Jos siin tilanteessa kunta ei suostu yrittjn vaatimuksiin, yritys menee muualle ja ja jtt ljns kunnan huoleksi. Toinen asia on sitten mahdollinen kuntalaisten tyllistminen. Pelkn pahoin, ett jokainen, joka on tiss tmntyyppisess typaikassa, haluaa asua mahdollisimman kaukana siit, siis kytnnss muualla kuin Viljakkalassa. Liikenteest viel sen verran, ett ksittkseni ko. alueelle on Tampereen suunnnasta lyhempi reitti Takamaalta kohti Viljakkalaa ja siit Hirvilahdentielle, samoin aivan tienvarressa olevaa asutusta on vhemmn ja mm. Takamaan koulun kohdalla on kevyenliikenteen vyl, jota Karhen koulun ja koko kyln kohdalla ei ole. Yrittjyytt kunnassa pit tukea, mutta ei mielestni pid sill verukkeella hyvksy mit tahansa. Tss tapauksessa ollaan Viljakkalaan tyntmss kenpoikasta. Pyydn kunnanvaltuustolta rohkeutta pyrt hallituksen tekem pts.

Karhen kyln asukas 811
811
Todella hyvt sivut. Erittin havainnollistavat kuvat ja painavat argumentit, hyvt lainaukset ja viel hyv kieltkin. Joku on todella nhnyt vaivaa niden kanssa. Toivon todella ett nm edesauttavat hankkeen kaatumista!

Sivusta seurannut 812
812
Ikni asuin moottoritien vieress ja nyt luojan kiitos Viljakkalan Karhen maaseudun rauhassa. Kauhistuttaa ajatuskin, ett se sama meteli alkaa uudelleen. Viel enemmn minua kauhistuttaa ajatus koululaisten ja pivkerholaisten kulkemisesta Karhen keskustassa sijaitsevassa risteyksess, jossa ei todellakaan ajeta 50 km/tunnissa. Ylastelaiset tulevat odottamaan taxikyyti koteihinsa kyseiseen risteykseen ja ala-astelaiset tepastelevat Karhen koululta iltapivkerhoon Seurakuntakodille. Kerhosta sitten tepastellaan joko sillan ylitse Kyrlahden suuntaan, tai kirkon suuntaan. Ottakaa hyvt pttjt nyt jrki kteen ja tulkaa vaikka kokeilemaan Karhen sillalle, milt tuntuu jo nykynkin, kun pelkk tukkirekka pyyhkisee ohi, saati sitten jos liikenne lisntyy ja nm pienet taaperot sattuu samalle kohtaan. Pitk ensin sattua jotakin peruuttamatonta, ennenkuin asian vakavuus tajutaan!!!!????

Sydn kurkussa seuraava ja verenpaine nousussa 813
813
tosi hyvt sivut.toivottavasti antavat viljakkalan kunnan pttjille mietittv ennen esisopimuksen allekirjoitusta toivosen kanssa.

karhentien kulkija 814
814
Hei! Kuljen hevoseni kanssa silloin tllin nit teit pitkin. Olisipa ikv jos raskas liikenne huomattavasti lisntyisi, koska vaaratilanteet sen myt lisntyisivt. Eikhn me kaikki maalla asuta juuri sen takia ett tll on hiljaiset kyltiet. Jos haluamme rekkoja katsella ja kuunnella muuttaisimme varmaan valtatien varteen. Valtuusto on varmaan miettinyt rahat pyrteit varten karhentielle..vai?

Rauhaa rakastava 815
815
Jtelaitoksesta on kunnalle hyty todella vhn, jos ollenkaan. Jos Tampereen kokoisessa kaupungissa on vaikeuksia saada pysyvi tyntekijit ksinlajitteluun alan minimipalkalla, niin miten se onnistuisi Viljakkalan kokoisessa pikkukunnassa? Kuntalaisia laitos ei tule tyllistmn, eik siten tule myskn veromarkkoja. Yhteisveroa 12 tyntekijn laitoksesta tulisi kunnan pussiin n. 7 000 euroa. Kiinteistveroa jonkin verran, jos sinne todella rakennetaan jotain, mutta vain 10 vuoden ajan. Maa-alasta saatava kauppahinta on mitttmn pieni. Sill ei ole kunnan taloudelle mitn merkityst, sill ei pysty ruokkimaan edes kunnanjohtajaa montaa kuukautta. Vironvuori on todella hieno paikka. Kyk ihmeess katsomassa maisemia! Ottakaa yhteytt kunnan pttjiin ja esittk perusteltuja, asiallisia mielipiteit. Ptksen kaupasta tekee valtuusto 15.6. Pttjien yhteystiedot lytyvt mm. tlt: 816
Nin sen nen 817
817
Jtelaitoshanke on kuin kki, joka hakee varomattoman pikkulinnun pes muniakseen sinne huomaamatta.
Kun sitten poikanen kuoriutuu, ei pikkulinnun omilla poikasilla ole en mahdollisuuksia - kki tynt ne armotta pois pesst, jonka se valtaa kokonaan itselleen. Emolintukaan ei helpolla pse siin kyydiss, kun monta kertaa suuriruokaisempi poikanen suu ammollaan vaatii aina vaan lis ja lis.
Tm kki vaan ei jt pes ennen kuin puolen vuosisadan pst ja silloinkin valtavat jtskasat jvt jlkeen ikuiseksi muistomerkiksi.

kylpskynen 818
818
Kunnan valtuutetut hertk!!! Raskas ajoneuvoliikenne ei sovi maalaisteille, Vironvuoren alue sopii vaikka nhtvyydeksi, retkeilyalueeksi, vapaa-ajan kyttn, eik se sulje pois
yrittjyytt ja rahan tuloa kuntaan, hiljaisemmilla ehdoilla.

yrittj 819
819
Hienot sivut! Hyv, kun lytyy osaajia oikealla asialla. Toivottavasti mys kunnan pttjt tulevat olemaan oikealla asialla, eli kuntalaisten ja asukkaiden puolella. Emmehn me halua Viljakkalasta mitn rekkojen ohikulkuliikenne paikkaa. Saatika sitten komeat Vironvuoren maisemat, niit ei saa menett kaatopaikalle. Tietk edes kaikki kuntalaiset miten hienoja paikkoja meill on. Alueelle pitisi saada polkuja ja reittej, jotta luonnossa liikkumaan tottumattomatkin psisivt ihastelemaan. Olen mys kuullut rekkamiesten mielipiteit, he eivt missn nimess haluaisi ajaa pieni mutkittelevia teit tydess lastissa olevien rekkojensa kanssa. Heistkin moinen laitos pitisi saada isojen teiden tuntumaan. Kunnan pttjt ottakaa nyt jrki kteen ja kuulkaa niit kuntalaisia, joita asia todella koskee eli lhialueen asukkaita ja teiden varsilla asuvia. Meidn perhe ainakin joutuu harkitsemaan kunnasta pois muuttamista, jos laitos tulee. Emme halua asua vilkkaasti liikennidyn tien varressa. Olemme maalle muuttaneet juuri rauhallisuuden takia. Alueesta saatava raha on niin pieni, ettei Viljakkalan kunnan taloutta sill hoideta.

Tien varren asukas 820
820
Hyvät sivut, Vironvuorista en ole netissä aiemmin nähnytkään kuvia. Emme halua minkään toiminnan pilaavan henkeäsalpaavia näköaloja ja rikkumatonta luonnonrauhaa.

5 lähiasukasta 821
821
Sivusto on avattu 6.6.2005822
822
sivun alkuunsivun alkuun