etusivulle
 

Sivustoon on linkitetty
Adobe pdf-tiedostoja.
Päivitä tarvittaessa
reader-ohjelmasi:
Adobe Acrobat Reader

YLE1 - MOT: "Nurin kurin kaavoitusta" 1031
Maanantaina 8.10.2007 YLEn MOT-ohjelmassa olivat aiheena maankäyttösopimusten ja kaavoituksen, eli bisneksen ja suunnitelmallisuuden nurinkurinen käytäntö - maankäyttö- ja rakennuslain hyvistä tavoitteista huolimatta.1031
1031
MOT-ohjelmassa painopiste on asuntorakentamiseen kaavoituksessa, mutta vastaavaa hankevetoista väärinpäisyyttä kuntien maankäyttösopimuksissa on nähtävissä muissakin yhteyksissä.

Ylöjärvellä Viljakkalan Vironvuorten kaatopaikkahankkeen esisopimuksen käsittelyä kannattaakin tutkia tarkasti ja miettiä, miten vielä nyt voitaisiin puuttua jo tapahtuneisiin väärinkäytöksiin ja pysäyttää alunperin nurinkurisesti ja väärin perustein käynnistyneen hankkeen jatkaminen.1033
- Maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksella maankäyttösopimusten suhdetta kaavoitusmenettelyyn selvennettiin. Uudistus korosti sitä, että kaavoitus on ensisijaista ja sopimuksista riippumatonta. Samalla korostettiin sopimusmenettelyn avoimuutta ja kaavoitusmenettelyn osallisten mahdollisuuksia saada tietoa maankäyttösopimuksesta jo valmisteluvaiheessa.

- Lain mukaan kaavojen sisällöstä ei voida maankäyttösopimuksin sopia sitovasti.

- Maankäyttösopimuksia tutkineen tekniikan tohtori Vesa Rintamäen tutkimista, noin 70 maankäyttösopimuksesta yli puolet meni sellaisenaan läpi, eli kunnanhallitus tai kunnanvaltuusto ei puuttunut sopimukseen millään tavoin. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että maankäyttösopimukset ohjaavat kunnan kaavoitusta, vaikka asian pitäisi olla päinvastoin.
1034

Suoria lainauksia ohjelman sisältämistä kommenteista:

"Lain mukaan maankäyttäsopimuksella ei voida sitovasti sopia kaavoituksesta. Laki ei kuitenkaan toimi kuten sen pitäisi."


"Lain mukaan kunnanvaltuusto päättää lopullisesti kaavoituksesta. Näin asia meneekin, mutta usein vain muodollisesti."


"Vaikka kuinka korostetaan valtuuston lopullista päätösvaltaa, niin kyllä nää maankäyttäsopimukset ja muut edeltävät ratkaisut tosiasiassa ohjaa, miten se tuleva kaava tullaan muotoamaan."


"Tämänkaltaisessa hankkeessa kyllä se on erittäin, erittäin ikävä asia, koska täähän ei mahollistanut julkista keskustelua hankkeesta mitenkään. Ja kuitenkin lähtökohta, kun ollaan oman lähiympäristön asioista ratkaisemassa, niin kyllä se kuuluu muullekin kuin jollekin pienelle suljetulle piirille."


"Pätkästiin vaan YIT:n kanssa salassa neuvoteltu sopimus suurin piirtein tyhjiin, että tässä on nyt tällainen, ei tartte muuta kuin hyväksyä."


"Tässä nyt vähän näyttää siltä, että kun on ristiriitaisia söönnöksiä myöskin maankäyttäsopimuksiin liittyen, niin mennään sitten vähän äärirajoilla tässä noudatetaanko tai eikö noudateta näitä alkuperäisiä säännöksiä."


"Sen takiahan mie oon miettiny tätä asiaa, ku näihin asioihin oon julkisuudessakin tarttunu kirjottamalla lehtiin ja pyrkimällä vaikuttamaan monin tavoin, niin minusta tässä on semmonen asia, että nyt voidaan tehdä paljon semmosia peruuttamattomia päätöksiä."


"Kaupungin virkamiesjohto jatkoi YIT:n ehdotuksen valmistelua kaikessa hiljaisuudessa pitkin kevättä ja kesää 2006. Luottamusmiehet saivat tietää hankkeesta vasta saman vuoden syyskuussa, jolloin asia oli ensimmäistä kertaa kaupunginhallituksessa."


"Virkamiehen sijaan hankkeen esitteli luottamusmiehille rakennusliikkeen edustaja."


"Jotenkin tuntuu luonnottomalta, että kylätaksit, kyläkaupat ja kioskit kaupunki kilpailuttaa tai kunta kilpailuttaa hengiltä samaan aikaan, kun se luovuttaa omia kruununkalleuksiaan jollekin jättiyhtiölle kulisseissa käydyn neuvottelun pohjalta."1032

sivun alkuunsivun alkuun