etusivulle
 

Sivustoon on linkitetty
Adobe pdf-tiedostoja.
Päivitä tarvittaessa
reader-ohjelmasi:
Adobe Acrobat Reader

Napolin jätekriisi - nähdäänkö "jätevuoren huippu" Suomessa? 1091
Niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti kuntatasolla toimivilla hankkeiden valmistelijoilla ja päättäjillä on nyt Suomessa vastuun paikka:
Osataanko kiinnittää riittävästi huomiota nyt sekä kansainvälisesti että kotimaassa näkyviin hälytysmerkkeihin jätteenkäsittelyn hallintaan liittyvistä riskeistä?
Osataanko varoa, että Suomeen ei valmistella otollisia olosuhteita kansainväliselle jätebisnekselle päästä valtaamaan yksityisten yritysten avaamia kaatopaikkoja ja jätteenkäsittelylaitoksia?
Osaavatko kuntien päättäjät maankäyttöratkaisuissaan huolehtia siitä, että kuntalaisia ei tulevaisuudessa odota napolilaisten jätekurimus?

Jätehuollon hallinta, jätteenkäsittelylaitosten ja kaatopaikkojen sijoittaminen on Suomessa varmasti mahdollista myös niin, että asutus ja luonto eivät niistä kohtuuttomasti joudu kärsimään - kunhan jätehuollon kehitystä ei ohjata vain yritystalouden tavoitteista.

Pirkanmaa on mukana juuri aloitetussa Etelä- ja Länsi-Suomen alueellisen jätesuunnitelman valmistelussa. Jätesuunnittelun koordinaattori on Pirkanmaan ympäristökeskus, aloituspalaveri järjestetään Helsingissä 29.1.2008. Jätesuunnittelussa tullaan mm.:
* valitsemaan kuusi jätehuollon kehittämiskohdetta
* asettamaan kehittämiskohteille tavoitteet ja toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi
* arvioimaan jätesuunnitelman ympäristövaikutukset1091
Napoli 1087
"Vuosien laiminlyöntejä maksetaan nyt"
Helsingin Sanomat, 12.1.2008

"Jätekriisi on muhinut Napolissa vuosia. Hälytyskellojen olisi pitänyt soida jo viime kevään roskakriisin jälkeen. Napolin katuvarsien mätänevät jäteröykkiöt paljastivat nyt koko Campanian maaseudulle leviävän ympäristöskandaalin.

Ympäristöjärjestö Legambienten mukaan jätekaaoksesta kantaa päävastuun tarjouskilpailun uusista jätelaitoksista voittanut italialainen Fibe Impregilo -teollisuuskonserni. Konserni sai urakan Legambienten mukaan halvalla. Osa laitoksista oli jo valmistuessaan vanhanaikaisia eikä se ole saanut valmiiksi kaikkia lupaamiaan jätteenkäsittelylaitoksia. Poliitikot ja virkamiehet puolestaan kantavat vastuun siitä, että he laiminlöivät valvonnan."

"Poliitikot ja virkamiehet sysäävät Napolin mafian eli Camorran niskoille syyn jätekaaoksesta. He käyttävät valmiiksi pahamaineista rikollisjärjestöä syntipukkina, vaikka ovat itse vastuussa, sanovat napolilaiset asiantuntijat.

Ympäristöjärjestö Legambienten juristi Raffaele del Guidicen mukaan Camorraa eivät niinkään kiinnosta kaduilla lojuvat kotitalousjätteet kuin rahakkaammat teollisuusjätteet.

Ei camorra silti jätebisneksestä puhtaita papereita saa. Se on ollut kuskaamassa pohjoisen vaarallisia teollisuusjätteitä salaa Campanian kaatopaikoille. Kellään ei ole tarkkaa tietoa, mitä myrkkyjä Campanian maaseudulle on haudattu.""German City to Burn Naples Rubbish as Waste Problem Escalates"
Deutsche Welle, 11.1.2008

"The Naples garbage crisis has not only spilled into surrounding areas and other Italian cities, it has managed to make it into Germany. However, the garbage has been officially received, albeit grudgingly.

Germany has stepped in to help resolve the Naples rubbish crisis by accepting 30,000 tons of household waste from the Italian city. The port of Bremerhaven plans to dispose of the rubbish, just under a third of the total amount of waste which has piled up on the streets of Naples and its surrounding Campania region over the last two weeks."1087
sivun alkuunsivun alkuun